Vloertegels leggen

Vloertegels leggen in Purmerend door onze tegelzetters is garantie voor vakwerk. Of u nu een verbouwing, badkamer renovatie of nieuwe woning heeft. Wij helpen u ook voordat we echt aan de slag gaan met het tegelwerk. Door onze ervaring kunnen wij u wijzen op bepaalde details die u als leek misschien niet opvalt of kan weten.

Welke soorten vloertegels zijn er?

Er zijn 3 soorten vloertegels: natuursteen tegels, keramische tegels en (Portugese of Marokkaanse) cement tegels. De laatste soort tegel is wat minder populair. De diverse soorten tegels met de verschillende type materialen, grootte en diktes bepalen de prijs van de tegel. Ook het onderhoud en de uitstraling is belangrijk om bij uw keuze te betrekken.

Natuursteen wordt uit steengroeves gedolven en in een fabriek op maat gemaakt. Iedere natuursteen vloertegel is uniek en geeft een luxe uitstraling dat met goed onderhoud een leven lang meegaat.  Hierdoor is de de tegelprijs hoger dan bij een keramische tegel. Het leggen van natuursteen vloertegels is een specialisme en vraagt vakmanschap waardoor ook de legprijs hoog is. De bekendste soorten natuursteen zijn:

 • Leisteen
 • Hardsteen
 • Kalksteen
 • Graniet
 • Marmer

Basis grondstof van keramische tegels is aarde. Door het bakken van de tegels op temperaturen tussen de 1.000 en 1.200 graden ontstaat een duurzame en gebruikersvriendelijke keramische tegel. Tijdens het bakproces worden er mineralen en en glazuur aangebracht. Het glazuurlaagje dat kleurstof kan bevatten zorgt dat de tegel decoratief maar ook waterbestendig wordt. Bekende soorten keramische vloertegel zijn:

 • Terracotta
 • Faience
 • Grestegels
 • Cementtegels

Zelf uw vloertegels leggen

Hoewel vloertegels leggen een precisiewerk met een hoge moeilijkheidsgraad is, kunt u altijd beslissen om zelf te gaan leggen. Als u een vloer wilt gaan betegelen dan meet u de ruimte op zodat u het aantal m2 weet. Hierbij telt u dan nog 10% op dat als snijverlies geldt. Dus als u een ruimte heeft van 20 m2 dan heeft u dus 2 m2 snijverlies. U koopt voor 22 m2 vloertegels.

Vervolgens gaat u te werk zoals in onderstaande stappen:

 1. ondergrond egaliseren met egalisatiecement bij meer dan 3 mm verschil
 2. maken van een legplan om te bepalen waar te beginnen en hoe het patroon eruit komt te zien
 3. lijm aanbrengen en tegels leggen met troffel en rubberen hamer
 4. tegels op maat maken met de tegelsnijmachine, vooral bij de randtegels
 5. na 24 uur droogtijd kan het voegen beginne
 6. alle naden kitten

Vloertegels leggen Purmerend

Als u kiest om het vloertegels leggen niet zelf te doen, maar uit te besteden dan kun u bij ons vrijblijvend een offerte aanvragen. Ook voor advies bij de tegelkeuze en bijvoorbeeld legpatronen kan Baerts Beheer u van dienst zijn.

 

 

Bel Mihlo Baerts Bel Mihlo Baerts